Actueel IJspret voor de ISK-leerlingen

IJspret voor de ISK-leerlingen

Alle ISK-leerlingen gaan deze week schaatsen op de tijdelijke ijsbaan op het Koopmansplein in Assen. Afgelopen maandag was daar ook een verslaggeefster van het Dagblad van het Noorden aanwezig, die er een mooi artikel aan wijdde.

Proberen, vallen, opstaan en heel veel gillen. Kinderen van de internationale schakelklas van het Dr. Nassau College stonden maandag voor het eerst op het ijs op het Koopmansplein in Assen.

Een kabaal van jewelste klinkt er ‘s ochtends vroeg op het Koopmansplein. Gegier van het lachen of pure angst: de moedige tieners uit allerlei warme en verre landen doen iets wat ze nog nooit gedaan hadden: schaatsen. Sommigen zijn nog maar een week in Nederland. De jassen nat van het vallen op het ijs en toch de gezichten gesierd door een grote lach. Begeleider Tim Korenhof verbaast zich erover: ,,Sommigen vallen honderd keer keihard en blijven het leuk vinden. Het gaat echt met vallen en opstaan.’’

Wat is ijs?

Toen de jongens uit Eritrea hoorden dat ze gingen schaatsen, ontstond een groot vraagteken boven hun hoofd. ,,Ik moest ze eerst uitleggen wat ijs überhaupt was’’, zegt Renate Buls, docent burgerschap bij het Dr. Nassau College in Assen. ,,Hetzelfde met sneeuw. Dat hadden sommige kinderen nog nooit meegemaakt. Vorig jaar hebben we een sneeuwballengevecht gedaan, heel leuk om te zien.’’ Waar sommigen zich wijfelend over het ijs begeven, vliegen anderen steeds zelfverzekerder over de baan. ,,Het is een beetje moeilijk, maar wel leuk’’, zegt een 15-jarige jongen met een lach. Veel kinderen in deze klas mogen niet op de foto of met hun naam in de krant door hun achtergrond.

Twee stoere jongens aan de kant

Bijna iedereen doet mee, behalve twee stoere jongens aan de kant. ,,Ik probeer het volgend jaar wel’’, zegt de een. Buls: ,,Maar dan ben je al achttien!’’ Jongen: ,,Maakt niet uit, ik kan het dan makkelijk betalen.’’ Tot zijn vriend Hassan besluit het de laatste tien minuten toch te proberen. Ineens gaat er een switch om in de stoere kerel die te bang was om te schaatsen. Hij probeert twee maten schaatsen uit en dan eindelijk, vijf minuten voordat ze terug naar de les gaan, staat hij tussen twee begeleiders op het ijs met een grijns van oor tot oor.

Het ijs is eindelijk gebroken.

bron: https://www.dvhn.nl/drenthe/Internationale-schakelklas-voor-het-eerst-op-het-ijs-25146017.html